Live calendar


28
FEB

08:30

Dd437bb4 4a77 4d16 97d7 0b617c9ff6a6

moving pARTs

Kan dans bli ett empatiskt svar till ett konstverk? Hur ser kontaktytan ut mellan visuell och performativ konst? Genom moving pARTs får du uppleva ett dansande konstverk. Ett samspel mellan en norsk konstnär och två dansare som kommer från Åland, där dansen både blir en återspeglande företeelse av konsten och ett kommenterande verk i sig.

Norska konstnären Nicolay Aamodt, 39 år, från Oslo, kommer att bidra med sin konst i moving pARTs. Nicolay har också i samma veva en digital utställning på nipa.ax från 11.01.-11.03.2021, för den som är intresserad av att se mer av hans verk.

Dansen kommer att framföras av Karolin Nyman, 38 år, och Lisa Schåman, 28 år, som båda ursprunglingen kommer från Åland men de arbetar och bor just nu i Stockholm.

Karolin och Lisa har inför detta evenemang funderat mycket på kontaktytan mellan visuell och performativ konst. De pratar om en mjuk, formbar och rörlig yta, där den visuella konsten återanvänds. En form av "re-cycle", i ett dansverk - dansare plockar från ett existerande konstverk olika "konst-bitar" som de lappar ihop till ett nytt konstverk. Ordet recycle i sig tyder också på rörelse.

" – Det är en utmaning att tolka ett visuellt konstverk med dans. Många frågor uppstår. Vad ska tolkas, återvinnas och gestaltas? Tavlans färger och former eller känslan tavlan förmedlar? Är dansen en återspeglande företeelse av konstverket, eller är dansen snarare ett skilt svarande och kommenterande verk?” säger Lisa Schåman.

” – Jag som dansare, uttrycker mig själv och mina idéer genom dansen. Eller uttrycker sig dansen genom mig? Dessa estetiska och filosofiska frågor intresserar mig som dansare och som konstnär.” fortsätter Lisa.

Lisa har rötterna på Åland, är utbildad med kandidatexamen i dans från Stockholms Konstnärliga Högskola och intresserar sig för de praktiska och teoretiska undersökningar som finns i konstnärligt utövande. Lisa studerar även estetik på Södertörns högskola.

” – Det är spännande att i verket Moving pArts få vara konsten, vara i konsten, ta inspiration av konsten, skapa konsten och se konsten samtidigt. Jag kommer i min performance att göra en tolkning som tar avstamp i föroreningen i våra hav.” säger Karolin Nyman som är den andra dansaren i dansverket.

Karolin är uppväxt på Åland och har varit yrkesverksam inom dans i ca 15 år. Hon är utbildad i Sverige och New York och är idag verksam i Stockholm som performer och utbildare, samt koreograf och producent.

28 Feb 2021 08:30 - 28 Feb 2021 09:10

OnlineOffline0

5
MAR

13:00

48b9a49f 966d 4d10 9838 0a790009ab49

Bjarke Falgren konsert

Den prisbelönta och fyra gånger Grammy-vinnaren Bjarke Falgren, kan som ingen annan få sin 300 år gamla fiol att nästan tala. Hans uttrycksfulla spelsätt skapar leenden och känslor. Bjarke blev också den förste som fick ”Ellen & Svend Asmussen-priset” för ett par år sedan. Nu streamar Nordens institut en härlig konsert med Bjarke och några av Skandinaviens kanske bästa musiker. 

Kvartetten består av Janus Templeton (trummor), Morten Lundsby (kontrabas) och Henrik Hallberg (gitarr). Tillsammans tar de dig som lyssnare runt på en resa runt i hela det emotionella registret. Från lyriska, melodiska till virtuosa, lekfulla och råsvängande uttryck.

Så här skrev Nya Åland tidigare om Bjarke Falgren:

” - Falgren var bland dem som emellertid var i en egen klass. Tonkvalitet och uppfinningsrikedom kompletterade hans melodiska tänkande. Han inspirerade sitt band och publik till ett euforiskt rusande lycka.” - Ulrika Lind.

Var? nipalive.ax och IP-TV kanal 65
När? 5:e mars kl. 20.00 - 21.20

05 Mar 2021 13:00 - 05 Mar 2021 14:20

OnlineOffline0