Alla människor bär på en dröm

09 May 2020 10:222040

Nu äntligen är det dags för ett digitalt kulturevenemang som först och främst är för barn och unga! Detta är en livesändning utifrån en tanke om att hitta kontraster, där vi sammanfogar kreativa människor med olika uttryckssätt, från olika generationer, för att samarbeta och improvisera med varandra i direktsändning.

Den 9:e maj kommer författaren Ann-Christin Waller, hennes barnbarn Julia (12 år) och konstnären Bo Söderlund att samspela för att läsa sagor, prata om myter och skapa illustrationer till detta under livesändning.

Anki kommer inledningsvis att läsa Eriks saga från boken ”På en trollsländas vingar”, som 2019 var nominerad till Nordiska rådets barn och ungdomslitteraturpris.

Under sagoläsningen kommer vi även att få njuta av några verk av Anni Wikberg som gjort illustrationerna till sagan. På nipa.ax hittar du några bildfiler med illustrationer som du själv kan printa ut och sedan färglägga under livesändningen. Det kan vara en fin mindefull övning för både vuxna som barn, för att vara kreativ under sagoläsningen hemifrån.

Vi på NIPÅ blir jätteglada om ni sedan vill fota av de teckningar ni skapar under sändningen, och lägga ut dem på fb-eventet. I händelse av att det kommer in många teckningar kommer vi att skapa ett litet galleri med dessa på nipa.ax

Andra delen av livesäningen kommer att handla om myter.

En gång berättade Julia för farmor hur nyckelpigan fått sitt namn. Historien var så rolig och fantasieggande att Julia och farmor blev nyfikna och började fundera över varifrån snödroppen, narcissen, cypressen och mycket annat hade fått sina namn. De tog reda på att en del namn har sina rötter i Bibeln, en del i folksagor, en del i gudasagor. Alla kan kallas myter, berättelser oh sagor.

”– Efter läsningen av Eriks saga kommer jag och mitt barnbarn Julia att prata lite om vår idé att skriva om myter till varandra. Julia kommer att läsa ett av sina brev och så jag läser ett av mina.” säger Anki.

Samtidigt som Anki och Julia pratar om och läser myter, kommer konstnären Bo Söderlund att teckna så att myterna på så vis illustreras live framför kameran.

Även här vill vi på NIPÅ bjuda alla som sitter framför skärmen hemma att ta pappret och börja teckna. Bo kommer att visa hur enkelt det är att komma igång – hur man kan använda enkla material för att visa hur lätt är det att vara kreativ. Våga att teckna själv!

Efter livesändningen kommer NIPÅ att ställa ut Bos illustration i ett fönster mot gatan, så att alla som är intresserade kan gå förbi och se verket i detalj med egna ögon.

Var? http://nipalive.ax
När? 9.5, kl. 15
Vem? Ann-Christin Waller, Julia Waller & Bo Söderlund

Read more